"Fiskussionen" 11/1 2006
"Fiskussionen" är en återkommande programpunkt på föreningens månadsmöten. Vi diskuterar en eller två två fiskar varje gång, mera utifrån medlemmarnas egna erfarenheter och synpunkter än utifrån fakta som finns i akvarielitteraturen.

Kongotetran (Phenacogrammus interruptus)

Foto: Janne Söderberg

De flesta akvarietetrorna är från Sydamerika, men kongotetran kommer från Kongofloden i tropiska Afrika. Hannarnas grundfärg är grå, men de glittrar i blått, grönt, violett och guld. De kan bli upp till tio centimeter med de utdragna stjärtfenorna. Honorna är mindre och mest grå.

Fisken är fredlig och äter allt men föredrar levande foder. Den trivs bäst i stim i större akvarium (över 100 liter). Den gillar bäst lite surt (ph 6), bruntonat vatten. (Man kan ha torv i filterbehållaren.)

Fiskar som har bra förhållanden leker ganska lätt i sällskapsakvariet, tex. efter ett delvattenbyte. Man kan efter leken"slamma" de växtbuskage man sett parningar i och på "killivis" plocka äggen ur bottenslammet och förvara dem i en plastburk med lite "Scheels lösning" i. Scheels lösning är en blandning av euflavin och metylenblått. Man använder det för att förhindra att döda ägg möglar och sen sprider möglet till de levande äggen. När äggen kläcker häller man gradvis av scheelsvattnet och ersätter det med vatten från föräldraakvariet.

När ynglen simmar, efter ungefär en vecka, koppar man över dem till ett litet rent akvarium utan sand.(Så att man kan se ynglen och om de har ätit.) Ta vattnet från föräldraakvariet! Mata i början med (ytterst lite) mikromask och Baby-Star eller Sera micron. Prova med nykläckt artemia efter några dagar. Se efter att ynglen äter. (Kolla ynglens magar med förstoringsglas.)

Prova kongotetra antingen du är intresserad av odling eller bara vill ha ett stim med mycket vackra fiskar i ditt akvarium!

Janne Söderberg